In je energie blijven

In je energie blijven is niet altijd even makkelijk. Een samenkomst met kennissen vergt veel energie en drukte in de omgeving zoals op markten of druk bezochte shoppingcentra worden al helemaal vermeden. Regelmatig een magneet voelen, oververmoeid zijn en last van een overvol hoofd hebben zijn herkenbare situaties voor iemand met HSP of hooggevoeligheid.  Is dit voor jou herkenbaar zou het kunnen dat jij gevoeliger bent dan de gemiddelde mensen.  Maar dan hebben we ook goed nieuws voor jou.  Er zijn manieren om hiermee om te gaan en in onze trainingen helpen we jou hier heel graag bij.

Hooggevoeligheid (HSP) betekenis

Hooggevoeligheid (HSP) staat voor High Sensitive Person of Hoog Sensitief Persoon. Dit betekent dus dat iemand hoger sensitief is. Alle externe factoren zoals Indrukken, prikkels, signalen en de kleinste details worden meer dan gemiddeld opgenomen. Maar hierbij stopthet niet. Ook de verwerking van alles wat een High Sensitive Person waarneemt wordt meer dan gemiddeld en heel intensief gefilterd. Zo kan harde muziek, een menigte of een tikkend geluid van een klok kan voor iemand met hooggevoeligheid al gauw teveel zijn. Hierdoor raken High Sensitive Persons gauw overprikkelt door letterlijk een overkill aan prikkels binnen te krijgen.  Dit kan dus als bijzonder onaangenaam ervaren worden.

Heb jij dus problemen met het behhersen van al deze prikkels, dan kan dat leiden tot een hoop lastige gevolgen. Door het teveel aan prikkels raak je al snel in de negatieve mood en zo is het ook mogelijk dat iemand in een vicieuze cirkel terrecht komt. Op lang termijn overprikkelt raken kan zelfs leiden tot een burn-out. MAAR hooggevoeligheid of HSP is GEEN kwaal, het is ook juist een hele krachtige kwaliteit. Als iemand hier meer inzicht in ontwikkelt in zijn of haar kwaliteiten en valkuilen kan die zijn of haar gedachte-en maar ook levenspatroon aanpassen. Dit kan dan weer leiden tot een meer energie vol en productiever bestaan.  De kunst is dus het leren beheersen van de prikkels die we binnen krijgen.

Er zijn twee groepen in HSP

Er zijn dus twee groepen HSP’ers. De grootste groep van zo’n 70% zijn introvert, ze hebben een rustig bestaan en nemen weinig risico’s. Dit zijn de lage prikkels zoekers.  Ze vermijden als het waren de prikkels. De andere groep dus 30% is juist heel extravert dus het tegenovergestelde. Deze mensen zoeken dus de uitdaging op, zo zijn ze voortdurend op zoek naar nieuwe ervaringen, maar ze raken dan ook snel overbelast.  Tot welke groep zou jij jezelf rekenen? Hopelijk bij de nieuwe groep?  De nieuwe Groep die steeds meer en meer groeit zijn de mensen die steeds beter omgaan met al die prikkels.  Ze vergaren de kennis om steeds beter om te gaan met al die prikkels en ook in onze trainingen geven we technieken om hier steeds beter in te worden.

Wat zijn nu precies de kenmerken van hooggevoeligheid?

HSPers hebben verschillende kenmerken.
Graag sommen we ze hier voor u op.
Hoogsensitief kenmerken of hooggevoeligheid symptomen:

1. HSP symptomen.
     Wat een HSPer zelf verkiest:

2.HSP symptomen.
    Het specifiek gedrag van een HSPer:

3.HSP symptomen.
    HSP’ers zien meer dan gemiddelde mensen:

4.HSP symptomen.
    HSP’ers in relaties:

5.HSP symptomen.
    Interne wereld van een HSP’er:

Wat kun je doen als HSPer

De Hooggevoeligheid heeft een sterke invloed op het leven van een HSP’er.  In een samenleving met miljoenen prikkels per dag is het leven voor een High Sensitive Person er zeker niet makkelijker op geworden. Verstand en Ratio daar ligt de nadruk op, maar NIET bij iemand met hooggevoeligheid.
HSP’ers vragen zich dan ook af wat er mis is met hen en zoeken steeds meer en meer hulp.  Dit merken we ook op in onze trainingen.  Steeds meer HSPers vinden ook de weg naar Suc7.  We zijn dan ook heel blij dat we deze mensen kunnen helpen met methodieken om op zichzelf toe te passen.  Hierdoor maken ze het voor zichzelf mogelijk veel meer kwaliteit uit hun leven te mogen halen.

Veel Trainers, coaches en therapeuten zijn zelf in mindere of meerdere maten hooggevoelig en hebben vaak zelf een lange weg gegaan om hun hooggevoeligheid te accepteren. Ze vinden het dan ook fijn om hun ervaringen en technieken door te geven aan hun cursisten en cliënten.

BEL ME NU
+
Bel mij!
Translate »